Най-търсените кадри на пазара на труда – в IT сектора

0 comments

it експерти работаВ условията на криза и все по-трудното намиране на работа, се оказва, че има огромен недостиг на квалифицирани кадри в IT сектора. Привличането на качествена работна ръка е изключително трудна задача за много компании и именно това е причината за създаването на множество агенции за подбор на персонала точно в тази област.

За разлика от традиционното набиране на кадри, търсенето в областта на IT технологиите в последните години се осъществява по различен начин. Общовалидно е, че качествените кадри в областта на програмирането не се намират лесно, а причината е, че те отдавна са намерили доходоносна работа, която им харесва.

В интернет пространството, защото това се оказва „мястото“ за търсене на кадри, се намират начинаещи и такива с малко опит.

В последните години, България е много „апетитна“ локация за множество чуждестранни IT компании. Това е така, защото предлагаме качествени кадри на конкурентни цени. Друг плюс е, че всички специалисти в областта владеят поне един чужд език. Не е за подценяване и географското разположение на страната ни.
Това засилено „нашествие“ на компании изчерпа качествените IT кадри и се изпитва силен глад за още. Дори след появата на курсове за обучение на специалисти и подобни центрове като IT-Academy.BG, недостигът на качествен персонал е осезаем.

Най-търсени в момента са разработчиците на мобилни сайтове и приложения както за бизнеса, така и за индустрията с игри. Програмистите с .NET, Java, PHP, администратори на база данни и SEO специалисти, са особено ухажвани от чуждестранните IT компании.

Как ли изглежда ситуацията през погледа на търсените кадри? Интересно! Представете си, че във всеки един момент може да смените работното си място, с по-добро заплащане, по-добри социални условия и шансове за развитие. Примамливо е, нали?

За някои специалисти е дразнещ факта, че почти всеки ден получават предложения за работа, а те дори не търсят. При други е стимулиращо за самочувствието, когато непрекъснато са търсени и няколко компании се съревновават за уменията им.

В зависимост от това, агенциите за подбор на IT специалисти, определят няколко типа кадри:
• Отворените за нови предложения;
• Професионалистите, чието внимание може да се спечели чрез наистина добра оферта;
• Специалистите, които не се интересуват от агенциите за подбор на персонал и предложенията им.

При положението на недостиг на квалифицирани кадри в областта на IT може лесно да намерите добре платена работа, ако сте програмисти. „Заменимостта“ на служителите в този сектор е сведена до минимум именно заради факта, че качественият персонал е трудно откриваем.

Share This:

Коментари ( 0 )

    Вашият коментар?

    Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *
    Моля, използвайте кирилица!

    *